PRAESEPE Csillagász Kör Közhasznú Egyesület

RÓLUNK

Bemutatkozás

A csillagászkör elődje 1969-ben alakult, tevékenységére húsz éven keresztül az elmélettel való foglalkozás volt a jellemző. A csillagászattal, mint tudománnyal az iskolai oktatásra jellemző módon, a szakkörvezető irányításával ismerkedtek meg a szakkör tagjai. Ezen arculat kialakítása az első szakkörvezetőnek, Zombori Ottónak köszönhető.

A szakkör jellege meghatározza annak összetételét is. Kezdetben főleg középiskolások tartoztak tagjaink közé, az utóbbi néhány évben a kör tagjainak fele már idősebb a középiskolás korosztálynál. Ez magával hozta a csillagászkörön belül a módszer megváltozását is, amely elsősorban a gyakorlati amatőrcsillagász tevékenységi igény jelentkezésében nyilvánult meg.

Az 1999-es napfogyatkozásra való felkészítő előadások, valamint az érdeklődő iskolák adták a lendületet, hogy 2000. októberében alapfokú, 15 órás tanfolyamot indítsunk. A hallgatók betekintést kaptak a csillagászat történetébe, megtanulhatták az alapvető csillagászati fogalmakat. Ismereteket szereztek az elméleti és a gyakorlati csillagászatról (pl.: tájékozódás a csillagos égen, tippek és trükkök a távcsőszereléséhez és használatához. A tanultakat távcsöves észlelési gyakorlatokon mélyíthették el. A tanfolyam résztvevőinek szakmai kirándulásokat szerveztünk többek között a Budapesti Planetáriumba, valamint a MTA piszkéstetői Obszervatóriumába.

2004-ben előadásainkkal felkészítettük a környék iskoláit a vénuszátvonulásra. A nagy eseményt sikeresen bemutattuk városunk polgárainak.

2005-ben közhasznú egyesületet alkottunk. A továbbiakban is folytatni kívánjuk az előadásainkat és távcsöves bemutatóinkat, nemcsak az iskolák részére. Távlati célkitűzéseink között szerepel egy csillagászati bemutató terasz létrehozása.

2006-ban sajnos az érdeklődés az előadásainkra nem számottevő, így jobban a bemutatókra készültünk. Az iskolák részére továbbra is tartottunk előadásokat, s távcsöves bemutatókat. Sajnos az év legnagyobb csillagászati eseményét, a márciusi napfogyatkozást a rossz idő meghiúsította. A paletta bővült a sástói ifiúsági táborral, ahol sok diák láthatta az égbolt csodáinak egy részét. Pályázatok révén sikerült beszereznünk egy 127/1200 refraktort és egy EQ 3 mechanikát.

2007-ben a bemutatóinkat folytattuk a városunkban, valamint a sástói táborban is. A bemutatókból és a pályázatokból sikerült újabb eszközöket vásárolnunk - 150/750 refraktort és egy Canon EOS 400 digitális fényképezőgépet - október végén. A refraktor segítségével a halványabb objektumokat tudjuk az érdeklődőknek megmutatni, valamint fotózáshoz lehet majd kívállóan alkalmazni. E távcső és fényképezőgép segítségével novemberben sikeresen megörökítettük a Holmes-üstököst.

2008-ban az elméleti előadásunkra kevesen jelentkeztek. Bemutatóinkat tovább folytattuk városunkban, Sástón, s egy új helyszínen a galyatetői Grandhotel teraszán. Az iskolákban is tovább folyt az ismeretterjesztés. Ősszel sikerült az eszközparkunkat egy EQ 6-os mechanikával gyarapítanunk, mely go to vezérlésével a jövőben megkönnyíti az égbolt csodáinak bemutatását, valamint fényképezését.

2009-ben egy kissé közelebb került a csillagvizsgáló megvalósítása. A polgármesteri hivatal az Aranysas és Fecske út közötti játszótérre tervezett csillagdához szükséges területet biztosítani tudja az egyesület számára. Az építkezéshez szükséges anyagi forrást pályázatokon nem sikerült előteremteni, így még várni kell a megvalósulásra.

Az EQ 6-os mechanika beváltotta reményeinket. Bemutatóinkon könnyedén állítjuk távcsövünk látómezejébe a különféle objektumokat.

Táborozásunk alkalmával a fotózást is kipróbáltuk, az eredmények biztatóak. Egy régebbi állványunkat (EQ 3-ast) lecseréltük egy EQ 5-re, mely szintén go to vezérléssel van ellátva, így nagyobb rendezvények alkalmával egyszerre két távcsővel tarthatjuk meg bemutatóinkat. Tovább folytattuk ismeretterjesztő bemutatóinkat városunkban, Sástón és a megújult galyatetői Grandhotel teraszán.

Tagjaink

Varga András - Csillagász kör vezetője - Elnök

Varga András

Csillagász kör vezetője
Elnök

Balogh Tamás - Csillagász kör tag

Balogh Tamás

Csillagász kör tag

Varga András - Csillagász kör tag

Barta Gábor

Csillagász kör tag

Varga András - Csillagász kör titkár - Elnökségi tag

Kaszab Dénes

Csillagász kör titkár
Elnökségi tag
honlapja és fotói

Varga András - Csillagász kör tag

Megyeri György

Csillagász kör tag
fotói

Varga András - Csillagász kör tag

Potje Péter

Csillagász kör tag
fotói

Varga András - Csillagász kör tag

Potóczki Krisztián

Csillagász kör tag

Varga András - Csillagász kör tag

Tuza László

Csillagász kör tag

Varga András - Csillagász kör tag - Elnökségi tag

Viktor Csaba

Csillagász kör tag
Elnökségi tag

Varga András - Csillagász kör tag

Zsadon Csaba

Csillagász kör tag

Előadásaink

Az előadásainkat a Mátra Művelődési Központban hétfőnként 18:30-tól a Zalár József teremben tartjuk meg. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A Magyarország Kormánya által hozott szigorító intézkedések nyomán az előadások szünetelnek további tájékoztatásig.

Távcsöves bemutatóink

Távcsöves bemutatóinkon minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajnos az Aranysas Fecske út közötti játszótér világítása miatt itt már nem tartunk távcsöves bemutatókat a holdtalan éjszakákon. Ajánlani tudjuk Galyatetőn a Túristacentrumot. Itt tényleg nincs közvetlen zavaró fény. Fõleg az újhold környéki sötét éjszakákat jó itt kihaszná

Az érdeklődők megismerkedhetnek az égbolt csillagképeivel, elsajátíthatják az égbolton való tájékozódást. A távcsővekkel pedig érdekes, Naprendszerbeli és azon túli objektumokat (Hold, bolygók, ködök, csillaghalmazok, galaxisok) vehetnek szemügyre.

Magyarország második legmagasabb pontjáról bemutatjuk az égbolt éppen aktuális csillagképeit valamint a fõbb látványosságokat!

Az alábbi időpontban tartjuk bemutatónkat az érdeklődőknek:

Galyatető Túristacentrum, szeptember 12. szombat 20:00-tól.

Az előadás két részből tevődik össze.

Az egyik rész az égbolton való tájékozódással kapcsolatos, ahol az érdeklődő megismeri az aktuálisan látható csillagképeket és azok mondavilágát, valamint ízelítőt kap a csillagos égbolt alapján az idő, illetve a földrajzi helymeghatározáshoz.

A másik része az előadásnak távcsöves bemutató, ahol a kíváncsi szemek egy 300 mm átmérőjű Newton távcső segítségével megpillanthatják az éppen horizont fölött tartózkodó Holdat, bolygókat, nevezetesebb csillagokat, kettőscsillagokat, csillaghalmazokat, ködöket, csillagmaradványokat, galaxisokat.

Kérjük látogatóinkat, hogy jól öltözzenek fel !!!
Az éjszaka folyamán nagyon lehűlik a levegő !!!

Látta-e már a Holdat közelebbrõl?

Megnézheti az alábbi idõpontban!

Gyöngyösi TESCO parkoló, szeptember 25. péntek 20:00-tól.

Saját szemével láthatja égi kísérõnk változatos felszínét.

Lehetõséget adunk a "holdsétára", és saját telefonjával elkészítheti holdfotóját.

Jöjjön el a gyöngyösi TESCO parkolóba!

A TESCO parkolóban tartott távcsöves bemutató díjtalan!

Borult idő esetén a bemutató elmarad!

Éves beszámolók

Közhasznúsági jelentés 2005

Közhasznúsági jelentés 2006

Közhasznúsági jelentés 2007

Közhasznúsági jelentés 2008

Közhasznúsági jelentés 2009

Közhasznúsági jelentés 2010

Közhasznúsági jelentés 2011

Közhasznúsági jelentés 2012

Közhasznúsági jelentés 2013

Közhasznúsági jelentés 2014

Közhasznúsági jelentés 2015

Közhasznúsági jelentés 2016

Közhasznúsági jelentés 2017

Közhasznúsági jelentés 2018

Közhasznúsági jelentés 2019

Közhasznúsági jelentés 2020

Szakköri felvételek

Holfogyatkozások

Napfogyatkozások

Bolygók fedései, együttállásai, átvonulásai

Üstökösök

Sarkifény, légköri jelenségek

Bemutatókról készült felvételek

2011

2010

2009

Látogatóink írták

A sástói és a galyatetői bemutatóinkon résztvevő iskolás csoportok bejegyzéseiből:

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011